понеделник, 4 април 2011 г.

Електронното досие на "Гоце"

Снимка: личен архив

Преди няколко седмици, президентът Георги Първанов навлезе в новите медии с гръм и трясък. До скоро, единственото онлайн пространство на държавния глава беше официалният сайт на президентството. Първанов и неговите комуникационни съветници не са издържали на дигиталното изкушение и създадоха личен сайт и фейсбук страница.

Сайтът http://georgiparvanov.bg - Кратък преглед по секции:
принт скрийн на сайта

За мен: Телеграфна автобиография
Моята позиция: Очевидно, това би трябвало да е ключовият елемент в сайта. Публикувани са няколко позиции на президента и то не по актуални теми, а предимно в сферата на отбраната. Позициите са обстойни. За съжаление сайтът е изключително нечетивен с дребния  си шрифт и текст от край до край по екрана, затрудняващ намирането на следващия ред.  Едва ли би ги прочел, някой различен от твърд симпатизант.
Фотогалерия:  Съдържа няколко албума с изключително имиджови снимки. Очевидно е желанието да се издигне личният авторите, чрез показване на кадри със световните политически лидери от съвсем близкото минало. Не е пропуснато, чрез снимки  да ни се напомни за миналото на „Гоце” като лидер на БСП.
Контакт: Възможност да се остави мнение, което обаче не се публикува във сайта, а остава само за администраторите.

Като цяло сайтът е изключително консервативен. Няма форма за коментари и не оставя никакво поле за интеракция в епохата на web 2.0.  Един, поне засега, имиджов проект, чиято цел е просто виртуално присъствие без да се вижда ясна комуникационна цел.

Сайтът е интегриран с фейсбук страница на Първанов. Там е значително по-интересно! Профилът се попълва редовно с нова информация. Публикациите успяват да генерират потребителски коментари.  За последните две седмици 6 публикации генерират  191 коментара. Това говори за високо ниво на взаимодействие. За същия период например, профилът на Бойко Борисов реализира 107 публикации, които предизвикват едва 176 коментара.  
В информацията за страницата е посочен дълъг списък с любими на президента ни книги, филми, автори и музика.
В снимките отново преобладават имиджовите. Немога да пропусна, обаче, добрата идея да се пуснат и карикатури, които разчупват строгия и официален тон в  дигиталния образ на Първанов. Всяка снимка има коментар от автора, което издава внимателна подготовка преди стартирането на страницата.
До момента страницата има 2887 фена, което нарежда Първанов, в челото на  класация на българските политици във фейсбук. 
Графика на относителния дял на българските политици във фейсбук по брой фенове към 04.04.2011
Ще продължавам да следя този акаунт с интерес, с оглед на това, че президентското битие на Пъравнов скоро ще приключи и ще сме свидетели на неговото политическо А,Б,В…..

1 коментар:

Unknown каза...

Накратко за аВОТра - моля, поправете си блога