сряда, 20 април 2011 г.

Първият предизборен грях

Предизборната кампания на Волен Сидеров започна с нарушение на изборния кодекс. 
Снимка: БТВ / http://izbori.btv.bg/
В края на миналата седмица беше назначена централната избирателна комисия (ЦИК). В медиите се заговори интензивно за избори и избранници. Към ден днешен, имаме само двама сигурни кандидати: Волен Сидеров за президент и Георги Кадиев за кмет на София.

Вчера (19.04.2011) минах покрай Семинарията в София и забелязах голям брой предизборни плакати на Волен Сидеров. Те са разлепени непосредствено около и срещу спирката пред химическия факултет на Софийски университет.
Съгласно чл. 128 на Изборния кодекс "Предизборната кампания се открива 30 дни преди изборния ден.", а към ден днешен дори нямаме точна дата за провеждане на вота.  Нещо повече, според чл. 134, ал.2 "Всеки агитационен материал съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление...", а такава информация на афиша със Сидеров липсва.
Свидетели сме на поне две нарушения!

Какво следва? Според разборедбите на кодекса "Кметът на общината, района или кметството или кметският наместник по решение на районната или общинската избирателна комисия и при необходимост със съдействие на органите на Министерството на вътрешните работи премахва или изземва агитационните материали, поставени или разпространени в нарушение на този кодекс." (чл.134, ал.7), а ако нарушението е извършено на територията на повече от един избирателен район за премахването отговаря областният управител по решение на ЦИК (чл.134, ал.8).  До момента обаче районните комисии не са назначени и така реално няма кой да се произнесе за премахване на плакатите. Все пак кметът и общинските власти могат да ги третират като незаконна реклама, ако са поставени на нерегламентирани места и да ги премахнат.
Ще подам сигнал във виртуалното деловодство на Столична община пък ще видим.
Понеже не можах да снимам плакатите ще съм много благодарен, ако някой ги снима и ми ги изпрати. Също ще е добре, ако видите въпросните плакати някъде другаде, да пишете един коментар къде са!

Няма коментари: