четвъртък, 21 април 2011 г.

Да си ходят ли лидерите на прехода? Извън часът...

 Какво не успях да кажа в "Часът на Милен Цветков" относно лидерите на прехода и изказването на Първанов*

Политиците на прехода изпълниха своята роля, доколкото раздържавиха икономиката и извършиха евроа-атлантическата преориентация на страната. Друг е въпросът с какъв резултат го направиха! Те са носители на наследството на двуполюсния модел на прехода и в този смисъл са ретроградни за съвременната многопартийна, плуралистична, демократична система. Това наследство е непродуктивно в днешните условия, когато трябва да се решават тежки икономически, социални и културни проблеми свързани със съвременните процеси на глобализация и световна икономическа и ценностна криза.

За да задържат електората си от прехода традиционните партии и лидери поддържат пропагандата на противопоставянето от типа ДоСиета-антиДоЦиета, комунизъм-антикомунизъм, русофили-русофоби. Тези лозунги отблъскват младите от гласуване и от политиката, а и са неплодотворни в днешни условия.

Самите политици не са демократични и не се съобразяват с изискванията за мандатност и циркулация, а както твърди  Роберт Михелс, един от видните изследователи на елитите, „ротацията е основен критерий за демократичността”. В изказването на Първанов е закодирана представата, че не ние гражданите-избиратели определяме колко ще трае политическият живот на даден политически субект, а това решение зависи изцяло от волята на съответния лидер. (впрочем така мислят Мубарак и Кадафи).

Единици са политиците в новата българска история, които проявиха чувство за мяра и доброволно се оттеглиха от политическия пазар, като бившия президент Петър Стоянов и бившия премиер Филип Димитров.

Циркулират ли елитите?
Свидетели сме на привидна циркулация на елитите. Имам предвид  политически партии и политици, които се появяват от нищото и много бързо биват изконсумирани и пратени в кошчето за боклук. Избирателите се хранят с политически fast food, като НДСВ, Румяна Желва, Анна-Мария Борисова и тн., които се изхабяват също толкова бързо колкото се появяват и не оставят трайна следа, а само скандал и нова порция омерзение за зрителя. И след като тези привидно нови лица изчезнат, остават добре познатите ни физиономии на Първанов, Костов, Доган и сивите кардинали в БСП, Румен Петков и Румен Овчаров…..

Българските политически елити циркулират трудно и поради факта, че у нас преобладава моделът на лидерски партии (НДСВ, ГЕРБ, ДСБ, ДПС, АТАКА). При този модел смяната на лидерите става невъзможна, защото цялата легитимност на партията, произтича от самият лидер. Какво означава ДСБ без Иван Костов или АТАКА без Сидеров???

За съжаление новите политически проекти, които се появиха като алтернатива на преходните се оказаха със съмнително качество, имам предвид АТАКА, РЗС, ЛИДЕР и др. бизнес партии. За съжаление по този път тръгна и ГЕРБ. Много малко са новите лица в тази партия, които имат способности и потенциал да станат част от един подновен, но все пак стабилен политически елит.

Преходните лидери, трябва да си ходят! С тяхното тръгване ще отпаднат дълго предъвквани теми от прехода като БАЛКАН (използвана в предизборна кампания 2009), ДоСиетата, Приватизацията и ред други… Така ще се отвори пространство за нови теми, нови политики, нова пропаганда, която да е адекватна на очакванията на младите.

* На 20.04.2011 участвах в предаването "Часът на Милен Цветков", по темата "Трябва ли да си ходят политиците на прехода?" Понеже предаването има по-скоро развлекателен отколкото аналитичен харкатер, останаха няколко тези, които не успях да изкажа там и сега споделям тук.

Ето го и самото предаване:



Няма коментари: