четвъртък, 19 май 2011 г.

Нов министър - нови приоритети

Трябва ли новият министър да смени акцента от транспорт към нови технологии?
Днес живеем във време доминирано от технологичното развитие. Свидетели сме на трансформации във всички сфери на обществото предизвикани от новите средства за комуникация. Като тръгнем от икономиката където се родиха компании за милиарди долари като Фейсбук и Гугъл, минем през промяна в културното потребление в следствие дигитализацията на киното и музиката и стигнем до политическите измерения свързани с избирането на Обама, благодарение на виртуозна интернет кампания и арабските революции от близките месеци. Технологиите стават все по-малки, все по-мощни и скоро ще бъдат незаменими в ежедневието на модерния човек.


На този фон, Българската държава изостава във внедряването на технологичните новости като част от подобряването на средата за бизнеса и гражданите. Неправителствената организация „Програма достъп до информация” изследва състоянието на интернет сайтовете на институциите на изпълнителната власт. В последния си доклад тя констатира  че няма особено развитие в създаването и поддържането на интернет страниците на институциите на изпълнителната власт”(стр.26). Друга извод е свързан с липсата на единен стил и изисквания за съдържанието на сайтовете(стр.33). Тази липса се дължи на празнота в законодателството и отсъствие на единна политика в сектора. Посочена е нуждата от регулиране и стриктно контролиране на качеството и актуалността на информацията и услугите, които се предоставят онлайн (стр. 34).


Освен това България все още няма действително работещо и предоставящо пълния набор услуги електронно правителство. През последните години (след закриването на министерството на държавната администрация), се наблюдава застой в развитието на сайта.

Изоставаме и от световната тенденция да се публикуват отворени данни (много добър пример кметството на Париж). Единствената институция, която се ориентира към този нов начин за включване на гражданите в процеса на анализ на информацията е Народнотосъбрание и то поради инициативата на един от четените български блогъри – Юруков.

Друг фундаментален проблем е липсата на високоскоростен лентов интернет на територията на цялата страна. Така се създават условия в малките и географски отдалечени населени места да има хора, които не са включени в глобалната мрежа, което води до изоставане и обезлюдяване на районите.



Всичко това се случва в момент когато фирмите и гражданите все повече повишават изискванията си към държавата и правителството за бързи и адекватни на съвремието електронни услуги. Достатъчно да е споменем броя на включилите се в преброяването онлайн над 3 млн. души.


За политиката в този сектор отговаря именно „Министерствотона транспорта и информационните технологии”. Вече бившият министър Цветков като че ли бе забравил за втората част от името на министерството си. Можем само да се надяваме, че новият ще бъде по-енергичен в тази област. Едва ли, обаче  трябва да се очаква това, като се има предвид мотивите с които е назначен, а именно:  усвояване на европарите по програма транспорт. Да, нито дума за информационните технологии. 

Самите медии също предпочитат да съкращават името на ведомството само до „Министерство на транспорта” като по този начин скриват половината от функциите му от погледа  на аудиторията си. 

Подобряването на дигиталната инфраструктура е не по-малко важно от подобряването на транспортната.  Развитието на информационните технологии ще доведе до спестяване на много време и пари за бизнеса и публичния сектор. Аз си пожелавам новия министър да е повече на Технологиите от колкото на Транспорта.


За съжаление все още не сме видели рязане на ленти за откриване на широколентова връзка( с  изключение на ДНСК, които направо срязаха кабелите:). Оставам с впечатлението, че смяната на министъра се прави набързо, без мотиви и без ясна визия за политиките в сектора на информационните технологии.  

Свързани теми:
Е-правителство? Нищо по-лесно от това 
Големият гражданин те гледа 

Няма коментари: