понеделник, 15 октомври 2012 г.

Колко струва един депутат

Депутатите са ни скъпи
Снимка : vesti.bg

Проектобюджетът предвижда  субсидия за Народното събрание  през 2013 година в размер на 50 813 000 лв. Като разделим тази сума на дните в годината (365) получаваме, че издръжката на парламента струва 139 213 лв. на ден. Когато тази сума разделим на 240 колкото е броя на депутатите, разбираме, че сумата за издръжка на депутат на ден е 580 лв.

В сумата от 50 813 000 лв. влизат  разходи на Парламента за заплати на персонала и депутатите, за гориво, осигуряване на международна дейност, поддръжка на сградата и тн. Значи 580 лв. струва да се осигури за един ден, работата само на един народен представител.

В същото време премиерът Борисов казва:
"Аз (ББ) трябва да накарам депутатите на ГЕРБ, юристите на ГЕРБ да подкрепят в парламента противоконституционен текст."

Добре де, защо издържаме депутати и парламент, като един единствен човек ги кара да гласуват и то противоконституционен текст ?

В парламентарна република премиерът казва, че ще накара парламента да гласува противоконституционно и то на стълбите на президентството. Всички институции се оказват подчинени на правен и политически абсурд само, за да не пострада имиджът на ББ защото" ако не го направим утре БСП ще кажат, че ние сме против референдум и че не искаме да чуем гласа на народа. Затова от двете злини избираме депутатите и партията е решила нашите депутати да подкрепят референдума, с какъвто текст искат БСП, за да не им дадем възможност да изговорят куп лъжи отново".

Изглежда, че политиците имат погрешно схващане за демокрация, а разбирането на премиера за властта и законността е направо примитивно.

Но да се върнем на въпроса "Колко струва един депутат?", отговорът е  " Не струва..."

Няма коментари: