петък, 14 септември 2012 г.

Чао г-н Борисов

Увеличаването на пенсиите е помахване за чао

Снимка:  http://www.burgasnews.com 

Да увеличи доходите и в частност пенсиите е задача на всяко правителство. Това обаче трябва да става разумно и обосновано. Всеки държавен бюджет в година преди избори има един и същи дефект в логиката си - как да вдигнем пенсиите предизборно. Няма ясен разчет, нито на структурата и размера на БВП, нито на нивото на инфлацията, но нали идват избори трябва да създадем усещане у хората, да ги излъжем пак. 
Да се вдигат пенсиите предизборно, не е политическа новост, а направо "евеъргрийн". Нека погледнем към изборните бюджети и резултата на партиите след това. 
Бюджет 2005
Правителството на Сакскобургготски, след серията корупционни скандали, усещайки че губи доверието на електората реши да индексира пенсиите със 7% в Бюджет 2005. Като резултат НДСВ се срина доверието си с две трети. 
Бюджет 2009
Правителството на Тройната коалиция, също водена от страха да не загуби изборите реши да налива пари за пенсии през 2009-та. В резултат НДСВ изчезна като партия, а БСП претърпя жестока загуба от ГЕРБ. Така се получава, защото хората усещат цинизма в еднократното повишение преди избори. 
Правителствата разчитат на еднократни бюджетни харчове, за да останат на власт, вместо да заложат на дългосрочни програми за повишаване на доходите, за да останат в историята.... Това политическо късогледство проявяват и от ГЕРБ, нищо, че министърът е "с очилца" (по думите на премиера). 
Бюджет 2013
Правителството на Борисов готви следващия изборен бюджет 2013, също с необосновано повишаване на пенсиите. Това е сигурен показател, че  Борисов усеща, че губи доверието на гражданите и посяга към най-популисткия лост, за да се задържи на власт. Също като Царя и Станишев, Борисов няма други аргументи, освен надуването на държавни разходи, за да замаже очите на българите. За всички правителства в България увеличаването на пенсиите е сигурен знак, за загуба на доверие както помахването за чао е сигурен знак за раздяла. 

Няма коментари: