сряда, 9 юли 2008 г.

Сфери на промяна


Сферите с нужда от промяна в българската политическа ситема според мен.
1Политически партии
2Медии
3Гражданско участие
4Изборна система
5Обществени поръчки
Това са за мен ахилесовите точки. Защо?
На първо място в парламентарната република, водещата политическа роля имат партиите, ако нещо не върви промяната трябва да се започне от там.
Второ, голяма част от гражданите не са компетентни и нямат задълбочени знания и анлизи за политическото. Това ги превръща много лесно в жертви на политическия маркетинг, политическата пропаганда и т. нар. черен Пи Ар. Една от основните причини за липсата на компетентност е липсата на качествени медии, които достатъчно свободно и коректно да поднасят политическата информация.
За да се привлекат гражданите към политиката има един единствен верен подход- Да им се да де възможност да генерират политика, да участват активно в политическия процес. Това става под две форми:
Системата на репрезентация (избирателанта система)
Формите на пряко участие.
И двете форми в момента са затворени. Веднъж избран депутатът получава свободен мандат и не е отговорен пред никой освен пред партияния лидер, който го е поставил в листата. От друга страна възможността за граждански натиск е сведена до минимум - не се допуска гражданска инициатива за референдум, въведен е висок праг от 50% от гласподавателите, който практически обезмисля референдума и тн.
Икономическата система като че ли е стабилна и успява да генерира приходи в бюджета въпреки все още ниската производителност на труда, тоест пари в държавата ИМА. Парите ни обаче се харчат неефективно и безотговорно, нашите пари и тези на ЕС. Това налага цялостно преосмисляне на системата на обществените поръчки.
В заключение ако ние, гражданите въздействаме за осъществяването на положителни промени в тези насоки, може значително да подобрим качеството си на живот (не разбирай финансово). На първо време смятам е нужно да се обединим около сферите на промяна и след това да търсим конкретни решения.

1 коментар:

tania каза...

здравей!случайно попаднах на твоя блог.интересен ми е изказа ти и развитите тези.е,вярно че на някои места преписваш учебници,но явно не си дорасъл за собствено изразяване,за което съжалявам.сигурно си първи курс.препоръчвам ти да четеш повече книги за по-добро изразяване!чао и успехи.надявам се критиката ми е била "генерираща"!