четвъртък, 24 април 2008 г.

Безсилие по никое време.


Промените в кабинета Станишев показват колко слаб е българският премиер.

Ако започнем анализа от самото начало на разкритията за Румен Петков, вече от дистанцията на времето спокойно можем да кажем, че премиера не предприе решително действие против Петков и вместо веднага да го уволни, той изчака оставка. Дори и след оттеглянето на Петков, премиерът не взе решителна позиция срещу него, с което можеше да покаже и независимост от първанов, а отново го реабилитира, като главен преговарящ за промените. Сега когато трябваше да се направят промени и бяха лансирани широки и дълбоки такива, отново ни направиха на луди.

Промените

За МВР беше задължително, да се търси силно партиен и неопетнен човек, Михаил Миков е добра фигура и доколкото съм следил парламентарните му изяви смятам че има воля за реална реформа. Да обаче няма време! За всяко ново правителство се дават санитарен минимум от 100дни, за да навлезе в работата си, за реални действия му остават само 9 месеца и то в условията на предизборна битка, което ще налага много пи ар ходове далеч от реалната политика. Защо Станишев чака криза, за да направи промени в кабинета те трябваше да са факт най-късно на втората година. Това показва пълно безсилие пред силите влияещи на премиера. Ако повярваме на доклада Петков, че последните 18 г. МВР е разградено, то как тези последствия ще се оправят за 9 месеца?

Здравения министър е бивш кмет на родния ми град,имам добри впечатления от него наистина направи много за града, но как ще се реформира цялата здравна система за 9 месеца? ПО никакъв начин.

ДПС сменят един министър, който редовно беше обект на критики и то с човек носещ българско име, но кой от министрите не е за смяна? Етем И Чакъров са още по критикувани за работата си, единият разпродаде българската земя по черномирието и рилските планини, а другия оглавява министерство, което спокойно може и да не съществува.

Колкото до НДСВ смятам, че те окончателно приключиха с политиката. Сменят военния министър без към него да има каквито и да е настроения от странан на обществото. Как ще мотивират именно тази смяна? За пореден път Сакскобургготски назначава човек от бизнес средите без политическо минало и то въпреки и без знанието на неговите депоутати, с което ги демотивира и аз лично не бих се очудил, ако именно те дадат началото на подмяна на правителството, тъй като там има и някои достойни хора.

Тези промени са закъснели, безполезни и плод на властово и идейно безсилие от страна на премиера Станишев! Реформите са фасадни и целят само и единствено притъпяване на общественото недоволство и критиките на ЕС. През тези реформи направени под натиск и плод на случайно възникнала ситуация личи властовата слабост и невъзможноста да генерира качествена политика на премиера Станишев.

1 коментар:

Анонимен каза...

Както винаги съм казвал: "Хората, които разбират от политика, за съжаление не са в нея!" Ти, Дидо, разбираш от политика и се надявам един ден да си В нея! Защото ако има хора като теб, ние, българите, ще имаме надеждата, че един ден България ще се оправи! Успех, приятелю!